Ένας δρομέας από το… διάστημα

Ο Τιμ Πικ θα λάβει μέρος στον Μαραθώνιο του Λονδίνου. Από πού όμως είναι το θέμα…

Share

O μαραθώνιος του Λονδίνου, Virgin London Marathon, είναι σίγουρα ένας από τους πιο διάσημους και επιτυχημένους καθώς κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες δρομείς αιτούνται να λάβουν μέρος, ενώ μόνο 40.000 περίπου απολαμβάνουν τελικά τη συμμετοχή τους.

Φέτος, ανάμεσα στους “τυχερούς” θα είναι και Τιμ Πικ. Ο Πικ είναι εδώ και χρόνια δρομέας με ατομικό ρεκόρ στον μαραθώνιο 3:18 από το 1999 και πάλι στον Μαραθώνιο του Λονδίνου. Μέχρι εδώ τίποτα δεν “ακούγεται” περίεργο.

Ωστόσο, ο Βρετανός παρά το γεγονός ότι θα πάρει εκκίνηση ακριβώς την ίδια ώρα με χιλιάδες ακόμα μαραθωνοδρόμους και θα “κινείται” στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας δεν θα βρίσκεται και τόσο κοντά τους. Πιο συγκεκριμένα, ο 43χρονος πρώην αξιωματικός της Βρετανικής αεροπορίας θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 400 χλμ. μακριά από τη Γη, αφού είναι ένας από τους αστροναύτες που επανδρώνουν έναν διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS).

Παρόλα αυτά, θα τρέξει πάνω σε διάδρομο φορώντας μία ειδική κατασκευή με πρόσθετο βάρος που θα τον κρατά χαμηλά (για να υπερνικά την έλλειψη βαρύτητας) μαζί με τους υπόλοιπους μαραθωνοδρόμους ενώ θα παρακολουθεί ζωντανά πλάνα από τους δρόμους του Λονδίνου και τις προσπάθειες των μαραθωνοδρόμων μέσω τάμπλετ, ώστε να εγκλιματιστεί απόλυτα με τον αγώνα. Μάλιστα, έχει βάλει και στόχο καθώς θέλει να τερματίσει κάπου στις 3:30-4ώρες.

Ένας ακόμα στόχος για τον Βρετανό αστροναύτη είναι να βοηθήσει και την οργάνωση The Prince’s Trust η οποία προσπαθεί να ενισχύει νέους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά. Μάλιστα, η συγκεκριμένη οργάνωση έχει ειδικό πρόγραμμα για την ενίσχυσή της μέσω του αστροναύτη και προσκαλεί όσους δρομείς θέλουν να συμμετέχουν στην ομάδα τους.

Μία ακόμα λεπτομέρεια: ο διαστημικός σταθμός στον οποίο ο Πικ θα επισκεφθεί στις 15 Δεκεμβρίου και που θα κατοικεί μέχρι τον Ιούνιο, βρίσκεται σε τροχιά και κινείται με 27.000 χλμ./ώρα!

Ωστόσο, ο Πικ δεν θα είναι ο πρώτος αστροναύτης που θα κάνει κάτι τέτοιο. Στο παρελθόν, και συγκεκριμένα, το 2007 η Σουνίτα Γουίλιαμς είχε λάβει μέρος στον Μαραθώνιο της Βοστόνης ενώ βρισκόταν σε διαστημικό σταθμό, τερματίζοντας σε 4:23. Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με τον Πικ, οι περισσότεροι αστροναύτες τρέχουν συστηματικά στους διαστημικούς σταθμους ώστε να διατηρούν τη φυσική τους κατάσταση.

φωτογραφία: Virgin London Marathon

Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο