Σημαντικά δεδομένα για το πάτημα των δρομέων

Μία νέα έρευνα μας δίνει χρήσιμα συμπεράσματα για δρομικά παπούτσια και το τρέξιμο

Share

Μία αρκετά πρωτοποριακή έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε επιστημονικό περιοδικό με αντικείμενο τον εντοπισμό των διαφορών στην κίνηση των αρθρώσεων του πέλματος σε δρομείς ανάλογα με το δρομικό μοντέλο που φορούσαν  αλλά και το κατά πόσο υπάρχει κάποιο “προτιμώμενο δρομικό πρότυπο”.

Έτσι, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 35 δρομείς όταν φορούσαν τρία διαφορετικά δρομικά μοντέλα αλλά και όταν έτρεχαν ξυπόλητοι.

Τα αποτελέσματα υπέδειξαν ότι η κίνηση των ποδιών και οι γωνίες που σχηματίζονταν σε αστράγαλο και γόνατα ήταν παρόμοιες σε όλες τις περιπτώσεις με τους δρομείς να ακολουθούν ένα δικό τους “δρομικό πρότυπο”. 

Ο Στέλιος Πετρούτσος PT, MSc και ιδιοκτήτης του Physio Kinetics σχολιάζει σχετικά:

“Για πρώτη φορά το νεοσύστατο μοντέλο του “προτεινόμενου κινητικού προτύπου” (preferred movement pattern) ή αλλιώς “δρομική υπογραφή” (run signature), μπαίνει στο ερευνητικό μικροσκόπιο. Στο συγκεκριμένο ερευνητικό πρωτόκολλο διερευνήθηκαν οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εφαρμογή δρομικών υποδημάτων διαφορετικής γεωμετρίας, στα αρθροκινηματικά κατά τη διάρκεια τρεξίματος σε υγιείς ερασιτέχνες δρομείς. Συμπεραίνεται οτι μικρές διαφορές στη γεωμετρία του υποδήματος δεν επιφέρουν καμιά στατιστικά σημαντική αλλαγή στο δρομικό πρότυπο. Αντιθέτως, μεγάλες διαφορές (π.χ. ξυπόλητο τρέξιμο σε σχέση με τρέξιμο με υπόδημα με μεγάλο drop) δημιουργούν στατιστικά σημαντικές διαφορές στο εύρος κινητικότητας του γόνατος και της ποδοκνημικής, κατά τον άξονα όμως που συμβαδίζει με την δρομική κατεύθυνση.

Το σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε οτι τελικά “προτεινόμενο δρομικό πρότυπο” πράγματι υφίσταται και οτι ο δρομέας ενστικτωδώς τείνει να επιλέγει τα δρομικά υποδήματα που του επιτρέπουν να ακολουθεί “αβίαστα” το δικό του δρομικό ειδικό πρότυπο. Επιπρόσθετα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί οταν προτείνουμε μαζικές αλλαγές στη γεωμετρία του υποδήματος σε συμπτωματικούς δρομείς για ανασκούφηση δρομικών συνδρόμων ή σε ασυμπτωματικούς δρομείς γαι επίτευξη καλύτερων επιδόσεων”.

Δείτε την έρευνα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σιδηροπενική αναιμία: Μία αόρατη απειλή
Τι είναι η σιδηροπενική αναιμία και πώς επηρεάζει τους δρομείς;
Προστατευτείτε από τα θερμά επεισόδια
Προλάβετε ή αντιμετωπίστε τα προβλήματα που προκαλούνται από τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες
Είσαι πτώμα από διάβασμα ή δουλειά; Βγες για τρέξιμο!
Μία νέα έρευνα δείχνει πως η αερόβια προπόνηση είναι η καλύτερη απάντηση
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο