Ο δρόμος της σοφίας

Μάθετε από τους άλλους κι αποφύγετε τα δυσάρεστα

Share

Σοφός είναι αυτός που μαθαίνει από τα λάθη των άλλων χωρίς να χρειαστεί να τα κάνει ο ίδιος, λένε πολλοί. Εκμεταλευθείτε λοιπόν και εσείς τα… παθήματά τους, αποφεύγοντας πιθανές παγίδες στις οποίες έχουν πέσει πολλοί στο παρελθόν. Στη συνέχεια σας παρουσιάζουμε επτά (7) από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι πρωτάρηδες (και όχι μόνο) δρομείς, αλλά και τους τρόπους για να τα αποφύγετε.

Ποτέ χωρίς αυτές
Όσοι υποπέσουν σε αυτό το λάθος δεν αργούν να το… πληρώσουν. Κι αυτό γιατί το τρέξιμο χωρίς κάλτσες εκτός από τη δυσοσμία που προκαλεί σε πόδια και παπούτσια μετά την προπόνηση, είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στα πόδια όπως αμυχές και ερεθισμούς ιδιαίτερα στην, ούτως ή άλλως, ευαίσθητη περιοχή του αχίλλειου τένοντα. Αποφύγετε ωστόσο να φορέσετε συνθετικές, μη τεχνικές, κάλτσες καθώς εκτός του ότι δεν απορροφούν τον ιδρώτα, «γλιστράνε» μέσα στο παπούτσι ενώ δεν επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει.

Σιγά τα… γάλατα
Ένα μικρό σνακ λίγο πριν την προπόνηση δεν είναι κακό, ιδιαίτερα όταν δεν έχετε καταναλώσει ένα πλήρες γεύμα τρεις με τέσσερις ώρες πριν. Ωστόσο αυτό καλό είναι να μην περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα και γιαούρτι, σε μεγάλες ποσότητες. Τα γαλακτοκομικά είναι σχετικά βαριά για το στομάχι και πιθανόν να σας προκαλέσουν διαταραχές και δυσφορία την ώρα που τρέχετε.

Λάθος νούμερο
Όταν έρθει η ώρα να αγοράσετε το πρώτο σας δρομικό μοντέλο παπούτσιών προσέξτε καλά το νούμερο που θα επιλέξετε. Βλέπετε όταν τρέχετε τα πόδια θέλουν περισσότερο χώρο γι’ αυτό καλό είναι τα αθλητικά σας να είναι μισό με ένα νούμερο μεγαλύτερα από τα συνηθισμένα σας υποδήματα. Τα μαυρισμένα νύχια, ο πόνος αλλά και η δυσφορία στο τρέξιμο είναι συνήθως το αποτέλεσμα για όσους τρέχουν με λάθος νούμερο παπούτσια που ίσα-ίσα χωράνε στα πόδια τους.

Με το μαλακό
Η διάθεσή σας μπορεί να είναι ανεβασμένη στα ύψη όμως θυμηθείτε: όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Το πιο συνηθισμένο λάθος λοιπόν στο οποίο υποπίπτουν οι περισσότεροι εκκολαπτόμενοι δρομείς είναι να ξεκινούν το τρέξιμό τους πηγαίνοντας πολύ γρήγορα τα πρώτα λεπτά. Κάτι τέτοιο όμως κουράζει ταχύτερα, ιδιαίτερα όσους δεν είναι προετοιμασμένοι, με αποτέλεσμα να σταματούν πιο γρήγορα την προσπάθειά τους, να τρέχουν λιγότερο και τελικά να μην χαίρονται την προπόνησή τους. Το μυστικό είναι να ξεκινά κανείς πολύ σιγά στην αρχή ώστε να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο στο σώμα και στην καρδιά να ετοιμαστεί και να αποδώσει ακόμα καλύτερα στη συνέχεια.

Εν αρχή… τα εύκολα
Ξεκινάμε πάντα με τα εύκολα και σταδιακά προχωράμε στα δύσκολα. Αυτή είναι η βασική αρχή σε κάθε τι που κάνουμε και φυσικά και στο τρέξιμο. Για το λόγο αυτό λοιπόν τον πρώτο καιρό αποφύγετε τις πολύ δύσκολες διαδρομές με μεγάλα ανηφορικά ή κατηφορικά κομμάτια καθώς πιθανόν να μην είστε ακόμα έτοιμοι να αντεπεξέλθετε στις ιδιαίτερες απαιτήσεις τους. Προτιμήστε μαλακά και ομαλά εδάφη καθώς έτσι θα καταπονηθείτε λιγότερο και θα μπορέσετε να τρέξετε περισσότερο. Αν ωστόσο βρεθείτε σε μέρη που έχουν έντονα κατηφορικά κομμάτια αποφύγετε να τα τρέξετε πολύ γρήγορα γιατί τότε η καταπόνηση θα είναι αρκετά μεγαλύτερη.

Όχι στα απότομα
Είστε κι εσείς από αυτούς που επιλέγουν να ανεβάζουν απότομα την ένταση στο τέλος της προπόνησης και κάνουν ένα εντυπωσιακό φίνις σαν σε αγώνα; Μην το κάνετε. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να τραυματιστείτε ενώ έτσι οι καρδιακοί σας παλμοί εκτοξεύονται στα ύψη. Όσο αγχολυτικό κι αν είναι αυτό, προσπαθήστε τουλάχιστον τώρα που είναι αρχή, να είστε πιο εγκρατείς. Αν ωστόσο αισθάνεστε πολύ άνετα και θέλετε να ανεβάσετε στροφές, σταδιακά αυξήστε λίγο την ταχύτητά σας και προσπαθήστε να την κρατήσετε για 2-3 λεπτά χωρίς όμως να φτάσετε στο σημείο να λαχανιάσετε πολύ έντονα. Σε κάθε περίπτωση ολοκληρώστε την προπόνησή σας με 5 λεπτά χαλαρού τζόκινγκ ή βαδίσματος ώστε να επανέλθουν ομαλά οι καρδιακοί σας παλμοί και οι λειτουργίες του οργανισμού σας.

Τόσο όσο
Μπορεί κατά τη διάρκεια της προπόνησης να χάνετε τις μεγαλύτερες τιμές θερμίδων στη διάρκεια της ημέρας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι μετά από αυτή θα πρέπει να φάτε και με το παραπάνω, ιδιαίτερα αν σκοπεύετε να χάσετε και κάποια κιλά. Για κάθε χιλιόμετρο που κάνετε σε έναν ελεύθερο ρυθμό καίγονται θερμίδες ίσες περίπου με το βάρος σας οπότε μπορείτε να υπολογίσετε κάθε φορά τις απώλειες που είχατε και να κινηθείτε ανάλογα όσον αφορά στο φαγητό.

Δημοσίευση στο Runner 50, στη στήλη Στα γρήγορα / Νέοι δρομείς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To πιάτο του δρομέα
Για να ξέρετε τι να καταναλώνετε για καλύτερη αντοχή και φυσική κατάσταση
Ξεκίνα σωστά το τρέξιμο
Βήμα προς βήμα για τη δρομική σου μεταμόρφωση
Πόνος είναι θα περάσει!
Αντιμετωπίστε σωστά και έγκαιρα τις πρώτες ενοχλήσεις
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο