Το «φαινόμενο» οικογένεια Ingebrigtsen

Ποιο είναι το μυστικό της πιο γρήγορης νορβηγικής οικογένειας;

Share

Αποτελούν την οικογένεια «φαινόμενο» στο χώρο των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Τα αδέλφια Ingebrigtsen – κατά σειρά Henrik, Filip και Jacob – έχουν σημειώσει πολύ μεγάλες επιδόσεις και συναγωνίζονται επάξια τους κορυφαίους Αφρικανούς δρομείς σε αποστάσεις από τα 800μ. έως και τα 5.000μ. Ποιο είναι, όμως, το μυστικό τους;

Όλα ξεκινούν από την οικογένεια, υποστηρίζει ο Νορβηγός ερευνητής Leif Tjelta, ο οποίος προσπάθησε να ξετυλίξει το κουβάρι αυτής της άκρως επιτυχημένης τριάδας. Ο Tjelta δεν έκανε μία απλή δημοσιογραφική έρευνα, αλλά μία εκτενή μελέτη που δημοσίευσε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό International Journal of Sports Science and Coaching.

Τα συμπεράσματά του υπέδειξαν διάφορους παράγοντες, ωστόσο, το «κλειδί» φαίνεται να είναι η οικογένειά τους. Κι αυτό γιατί από μικρά παιδιά είχαν εισαχθεί στη φιλοσοφία του αθλητισμού και της άσκησης κάνοντας διάφορα σπορ όπως ποδόσφαιρο, σκι αντοχής και αργότερα στίβο υιοθετώντας τις αρχές της προσπάθειας και του συναγωνισμού.

Πέρα από το γεγονός πως τα τρία αδέλφια προπονούνται μαζί όλα αυτά τα χρόνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όλη η οικογένεια τους στήριζε και τους στηρίζει στην προσπάθειά τους. Και δεν μιλάμε για μία μικρή οικογένεια! Εκτός από τον πατέρα, τον Gjert Ingebrigtsen, ο οποίος είναι και προπονητής τους, δίπλα τους βρίσκεται και η μητέρα τους, η οποία είναι μία συστηματική δρομέας, η 13χρονη αδερφή τους που τους ακολουθεί στην προπόνηση και φιλοδοξεί να ακολουθήσει τα χνάρια τους και τρία ακόμα αδέρφια! Συνολικά επτά παιδιά!

 

Η άποψη των γονέων είναι ότι και τα τρία αδέρφια, Henrik, Filip και Jacob, διαθέτουν πολύ δυνατούς χαρακτήρες και οξυδέρκεια αλλά και αυτοπεποίθηση. Πάντα έθεταν υψηλούς αλλά ρεαλιστικούς στόχους και δούλευαν για να τους πετύχουν. «Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την κορυφή» ήταν το μότο του πατέρα τους και φαίνεται πως το έχουν λάβει πολύ σοβαρά υπόψη. Ακόμα και την ημέρα του γάμου τους (οι δύο μεγαλύτεροι) δεν έχασαν την προπόνησή τους.

 

Δεν είναι μόνο το DNA

Σύμφωνα με τον Tjelta καθώς και άλλους ερευνητές που προσπάθησαν να αναλύσουν τη μοναδικότητα των Ingebrigtsen δεν μπορεί αυτή η επιτυχία τους να αποδοθεί αποκλειστικά στα γονίδια και στην «κληρονομικότητα». Αντίθετα, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον δηλαδή η πλήρης υποστήριξη από γονείς και οικογένεια στους αθλητικούς στόχους, η υψηλή αυτοπεποίθηση και η πίστη στον εαυτό τους, η ικανότητα να ανταπεξερχονται στις δυσκολίες που προκύπτουν και φυσικά η σοβαρότητα και η στοχοπροσήλωση τους.

 

Τα προπονητικά «μυστικά»

Προπονητικά τώρα, το μυστικό σύμφωνα με τον προπονητή – πατέρα τους είναι η μεγάλη σε όγκο προπόνηση κοντά σε αυτό που λέμε αναερόβιο κατώφλι, στοιχείο που τους δίνει τη δυνατότητα να κρατιούνται για αρκετή ώρα σε πολύ υψηλές εντάσεις. Ο εβδομαδιαίος όγκος της προπόνησής τους κινείται στα 140-160χλμ./εβδομάδα με το 23-25% αυτών των χιλιομέτρων να εκτελούνται κοντά ή λίγο πάνω από το «κατώφλι». Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει παλαιότερα, κανένας από τους γιούς του δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορος (συγκρίνοντας με παγκοσμίου επιπέδου δρομείς των 800-1.500-5.000μ.). Πιθανόν, αυτή η επιλογή να τους έχει βοηθήσει να αποφεύγουν τις πολύ μεγάλες εντάσεις σε μεγάλες ποσότητες, περιορίζοντας τον κίνδυνο τραυματισμού.

Ένα άλλο όπλο τους είναι η επιμονή στην αερόβια προπόνηση από σχετικά μικρή ηλικία. Και οι τρεις εκτελούσαν αερόβιες προπονήσεις από τα 11-12 τους χρόνια σε σχετικά χαμηλή ένταση, κάτι που σύμφωνα με τον Gjert Ingebrigtsen τους έδωσε πολύτιμές προσαρμογές, σε επίπεδο αερόβιας ικανότητας και δρομικής οικονομίας. Μάλιστα, ο μικρότερος Jacob ξεκίνησε από πιο νωρίς, ακολουθώντας τα μεγαλύτερα αδέρφια του, και ήδη στα 19 του έχει ισοφαρίσει ή και ξεπεράσει τις επιδόσεις τους.

Ποιοι είναι οι Ingebrigtsen

Henrik Ingebrigtsen
Ημερομηνία Γέννησης: 24/02/1991

Ρεκόρ: 1.500μ.: 3:31.46 – 3.000μ.: 7:36.85 – 5.000μ.:13:16.97

Διακρίσεις: Πρωταθλητής Ευρώπης στα 1.500μ. το 2012, 3 ακόμα μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (δύο ασημένια σε 1.500 και 5.000μ. και ένα χάλκινο στα 1.500μ.) 

Filip Ingebrigtsen
Ημερομηνία Γέννησης: 20/04/1993

Ρεκόρ: 1.500μ.: 3:30.01

Διακρίσεις: Τρίτος παγκόσμιος πρωταθλητής στα 1.500μ., Πρωταθλητής Ευρώπης στα 1.500μ. 2016

Jacob Ingebrigtsen
Ημερομηνία Γέννησης: 19/09/2000

Ρεκόρ: 1.500μ.: 3:30.16 – 5.000μ.: 13:02.03

Διακρίσεις: Πρωταθλητής Ευρώπης το 2018 σε 1.500 και 5.000μ.

 

 

  • Και οι τρεις έχουν συμβόλαια με μεγάλη αθλητική εταιρεία με τον μικρότερο Jacob να έχει τις μεγαλύτερες απολαβές.
  • Το 2018 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έτρεξαν και οι τρεις στον τελικό των 1.500μ. κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού.
  • Η νορβηγική τηλεόραση έχει δημιουργήσει τηλεοπτική σειρά με πρωταγωνίστρια όλη την οικογένεια με τον τίτλο «Team Ingebrigtsen».
  • Kαι οι τρεις θα βοηθήσουν ως λαγοί τον Eliud Kipchoge στο επόμενο εγχείρημά του ΙNEOS 1:59 Challenge.
  • Επόμενη αγωνιστική δράση και για τους τρεις είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου στην Ντόχα στα τέλη του Σεπτεμβρίου

Δείτε το πρώτο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Team Ingebrigtsen»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Oι Έλληνες στον 128ο Boston Marathon
Δείτε τις επιδόσεις τους στην Βοστόνη
Έρχεται το European Running Championships
Ελίτ και ερασιτέχνες δρομείς ενώνονται σε ένα πρωτάθλημα
Την Δευτέρα για 128η φορά ο Boston Marathon
Κορυφαίες συμμετοχές στην Βοστόνη
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο