Tα είχε όλα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανωμάλου

Δείτε τι έγινε στην ξεχωριστή πίστα του Άαρχους στη Δανία

Share

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Άαρχους της Δανίας.

Πρωταγωνίστρια του αγώνα ήταν η… διαδρομή καθώς εντυπωσίασε δρομείς και θεατές. Περιελάμβανε ανηφόρες, κατηφόρες, στροφές, “εσάκια”, αλλά και πολλών ειδών εδάφη, όπως χώμα, χόρτο, άμμο, μία τάφρο με νερό για περίπου 10μ. αλλά και λάσπη. Σε συνδυασμό με τον καλό καιρό για τα δεδομένα της Δανίας βοήθησε στο να παρακολουθήσουμε φοβερές κούρσες και συνολικά να δούμε μία πολύ ωραία διοργάνωση ανωμάλου δρόμου.

Η κούρσα των ανδρών ήταν ένας θρίαμβος για την Ουγκάντα με τον Joshua Cheptegei και τον Jacob Kiplimo να κάνουν το 1-2 μετά από μία συναρπαστική κούρσα. Aυτή ήταν και η πρώτη νίκη στην κατηγορία των ανδρών για την αφρικανική χώρα στην 44χρονη ιστορία του θεσμού. Τρίτος ήταν ο Κενυάτης Geoffrey Kamworor, παγκόσμιος πρωταθλητής στον Ημιμαραθώνιο το 2014, το 2016 και το 2018 σώζοντας την… τιμή της χώρας του, τη στιγμή που άλλη κραταιά αφρικανική δύναμη, η Αιθιοπία έμεινε εκτός βάθρου. 

Ο μεγάλος νικητής το 2014 είχει γίνει παγκοσμίως γνωστός κερδίζοντας το παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων στα 10.000μ., ενώ πέρυσι επικράτησε στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες τόσο στα 5.000 όσο και στα 10.000μ. Eντυπωσιακός και ο δεύτερος, o 20χρονος Kiplimo, ο οποίος πριν δύο χρόνια είχε αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στον ανώμαλο στην κατηγορία των εφήβων.

Η Helen Obiri επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί στις γυναίκες και επικράτησε για δύο μόλις δευτερόλεπτα αφήνοντας δεύτερη την Dera Dida και τρίτη την Letesenbet Gidey από την Αιθιοπία. Αυτός ήταν και ένας παγκόσμιος τίτλος που έλειπε από την Obiri, η οποία επιβεβαίωσε ότι είναι μία από τις καλύτερες δρομείς των ημερών μας, τόσο εντός όσο και εκτός στίβων. Mην ξεχνάμε, η Obiri ήταν ασημένια Ολυμπιονίκης στα 5.000μ. στο Ρίο, Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο ίδιο αγώνισμα την επόμενη χρονιά, ενώ το 2012 είχε αναδειχθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια και στον κλειστό στίβο στα 3.000μ.

Συνολικά τερμάτισαν 115 γυναίκες με τις 14 πρώτες να είναι από τη Μαύρη Ήπειρο και τη Δανέζα Anne Moller στην 15η θέση να είναι πρώτη Ευρωπαία. Αιθιοπία, Κένυα και Ουγκάντα πήραν τις τρεις πρώτες θέσεις στην ομαδική βαθμολογία με τη Μ. Βρετανία να είναι πολύ πίσω στην τέταρτη θέση.

Στην κατηγορία των εφήβων (Κ20) ο Jacob Ingerbrigtsen δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τις αφρικανικές “υπερδυνάμεις” καθώς τερμάτισε στη 12η θέση πίσω από πέντε Αιθίοπας, τρεις Κενυάτες και τρεις Ουγκαντέζους δρομείς. Ωστόσο, ο Jacob ήταν ο πρώτος μη Αφρικανός και Ευρωπαίος με επόμενο τον Ιάπωνα Sato στην 20η θέση.

Μεγάλος νικητής ήταν ο Mikesha Mengesha από την Αιθιοπία με τη χώρα του να είναι η νικήτρια στην ομαδική βαθμολογία μπροστά από Κένυα και Ουγκάντα.

Στις νεάνιδες η Κένυα πήρε το χρυσό με την νεαρή Beatrice Chebet να επικρατεί αφήνοντας δύο δρομείς από την Αιθιοπία στη δεύτερη και τρίτη θέση. Ήταν ίσως η πιο συναρπαστική κούρσα της ημέρας καθώς οι πέντε πρώτες μπήκαν μαζί στην τελική ευθεία (περίπου 150μ.) και τα μετάλλια κρίθηκαν στα τελευταία μέτρα. Οι πρώτες 13 προέρχονταν είτε από Κένυα, είτε από Αιθιοπία, είτε από την Ουγκάντα, ενώ μετά ακολούθησαν δύο Γιαπωνέζες κλείνοντας την πρώτη δεκαπεντάδα. Όπως ήταν αναμενόμενο στην ομαδική βαθμολογία η Αιθιοπία ήταν πρώτη, η Κένυα δεύτερη, ενώ η Ιαπωνία κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο λίγο μπροστά από την Ουγκάντα.

Tέλος, στον αγώνα της μεικτής σκυταλοδρομίας όπου συμμετείχαν δύο άνδρες και δύο γυναίκες από 10 χώρες, η Αιθιοπία πήρε τη ρεβάνς από την Κένυα μετά την περσινή ήττα, ενώ τρίτη ήταν η ομάδα των ΗΠΑ.

Δείτε όλα τα αποτελέσματα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρίσι 2024: Πόλεμος στα... κουνούπια από την οργανωτική επιτροπή
Το έχουν πάρει πολύ ζεστά οι διοργανωτές…
La Valette Marathon 2024: Οι Έλληνες
Δείτε τους χρόνους που σημείωσαν στον Μαραθώνιο της Μάλτας
Το Σάββατο 30/3 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου
Τα φαβορί, η διαδρομή και ό,τι πρέπει να γνωρίζετε
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο