Γνωρίστε την Elaina Balouris

Διαβάστε τη συνέντευξη της 24χρονης Ελληνοαμερικανίδας που διακρίνεται στις ΗΠΑ στις αποστάσεις

Share

Η ελληνικής καταγωγής Elaina Balouris είναι 24 ετών και εδώ και χρόνια διακρίνεται στις ΗΠΑ στα αγωνίσματα των αποστάσεων έχοντας σημειώσει εξαιρετικές επιδόσεις στον στίβο και στον ανώμαλο δρόμο. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τις σπουδές της και έγινε «επαγγελματίας» δρομέας. Η Elaina (πήρε τη όνομά της από τη γιαγιά της Ελένη) έτρεξε πρόσφατα στον κλειστό στίβο τα 3.000μ. σε 9:09.18 ενώ τα ατομικά της ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο είναι 15:56.85 στα 5.000μ. (έχει 15:46.92 στον κλειστό), 32:46.57 στα 10.000μ. και 4:24.27 στα 1.500μ. Είχαμε την τύχη να μιλήσουμε μαζί της τόσο για την προπόνησή της όσο και για τους αγωνιστικούς της στόχους αλλά και τη σχέση της με την Ελλάδα, ενώ συζητήσαμε και την πρόσφατη απόφαση, μίας ακόμα Ελληνοαμερικανίδας της Alexi Pappas, να αγωνίζεται με την Ελλάδα. Γνωρίστε την!

Προπόνηση και σπουδές. Πώς τα κατάφερες να τα συνδυάσεις;
Στο κολλέγιο η ζωή μου ήταν ιδιαίτερα πολυάσχολη αφού ισορροπούσα ανάμεσα σε σχολή και προπόνηση. Έμαθα όμως να βάζω προτεραιότητες και να διαχειρίζομαι τον χρόνο μου σωστά ώστε να επιτυγχάνω τόσο στις σπουδές όσο και στο τρέξιμο. Έπρεπε να κάνω θυσίες, αλλά πάντα θα θυμάμαι πόσο σκληρά δούλεψα για να τα καταφέρω και στα δύο.

Πρόσφατα υπέγραψες επαγγελματικό συμβόλαιο με το BAA. Πώς αισθάνεσαι για αυτό; Πιστεύεις θα σε βοηθήσει να βελτιωθείς;
Μου αρέσει πολύ που είμαι πλέον μέλος του ΒΑΑ. Είναι πραγματικά μία ξεχωριστή εμπειρία και αισθάνομαι πολύ τυχερή που έχω τα δυνατότητα να τρέχω επαγγελματικά. Κάνω καθημερινά προπόνηση με 8 κορυφαίες δρομείς που αγωνίζονται από τα 800μ.έως και τον μαραθώνιο. Οι συναθλήτριες μου είναι πολύ δυναμικές γυναίκες, και υποστηρίζουμε η μία την άλλη. Τρεις από αυτές είναι ιδιαίτερα έμπειρες ενώ έχουν αγωνιστεί και σε ολυμπιακούς αγώνες (Jen Rhines 5.000μ-10.000μ. – Μαραθώνιος, Morgan Uceny 1.500μ.-3.000μ., and Anna Willard 800, 1.500, 3.000μ. στιπλ) και προσπαθώ να μαθαίνω κάθε μέρα κάτι απ’ αυτές. Το ΒΑΑ είναι ένας οργανισμός αφιερωμένος στο να μας βοηθά να πετύχουμε τους στόχους μας, να συμμετέχουμε σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Η υποστήριξη του είναι πολύπλευρη αφού μας εξασφαλίζει προετοιμασίες στο υψόμετρο, ανέσεις για την καθημερινή μας προπόνηση και πολλά άλλα.

 
Προπόνηση με τις συναθλήτριές της

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές τώρα που είσαι «επαγγελματίας» δρομέας σε σχέση με όταν ήσουν φοιτήτρια;
Η κυριότερη διαφορά είναι ότι τώρα πια έχω τη δυνατότητα να αφιερώσω όλο μου τον χρόνο και την ενέργεια στο τρέξιμο. Η αλήθεια είναι βέβαια πως μου άρεσε πολύ να αγωνίζομαι και να προπονούμαι στο κολλέγιο (College of William and Mary) και είμαι ευγνώμων για τα χρόνια που πέρασα εκεί μαζί με πολύ καλούς προπονητές και συναθλητές. Αυτές οι αναμνήσεις θα με ακολουθούν μία ζωή!

Περίγραψέ μας το πρόγραμμα μία τυπικής ημέρας σου.
Η μέρα μου ξεκινά με προπόνηση στις 9:00 το πρωί η οποία διαρκεί από δύο έως τέσσερις ώρες, ανάλογα την ημέρα. Πέντε μέρες την εβδομάδα, έχω και μία δεύτερη προπόνηση το απόγευμα. Το υπόλοιπο της ημέρας γεμίζει με φαγητό, ύπνο, ξεκούραση, διατάσεις και λίγη κοινωνική ζωή. Η Βοστόνη είναι μία υπέροχη πόλη για να ζεις αφού υπάρχει πάντα κάτι να κάνεις και να εξερευνήσεις. Αυτό παρέχει μία ισορροπία στην καθημερινότητά μας.

Πες μας λίγα πράγματα για την προπόνησή σου.
Ο προπονητής μου είναι ο Terrence Mahon. Μόλις τελείωσε η περίοδος του κλειστού στίβου για μένα όπου έτρεξα τα 3.000μ. στο Εθνικό Πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Αυτήν την περίοδο προπονούμουν κυρίως με τους δρομείς που αγωνίζονται στο μίλι και στα 1.500μ. ώστε να βελτιώσω την ταχύτητά μου. Τώρα πλέον προετοιμάζομαι για τα 10.000μ. στον στίβο, ενώ πιο άμεσος στόχος είναι να λάβω μέρος στον αγώνα των 5χλμ. που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Μαραθώνιου της Βοστόνης. Έτσι λοιπόν, «βάζω» χιλιόμετρα τρέχοντας περίπου 90 μίλια την εβδομάδα.

Και ποιοι είναι οι στόχοι σου για το 2016;
Μεγάλος μου στόχος είναι να αγωνιστώ στον αγώνα επιλογής των 10.000μ. των ΗΠΑ για τους Ολυμπιακούς αυτό το καλοκαίρι και ό,τι καλύτερο βγει. Ευελπιστώ ακόμα να κάνω και μερικούς αγώνες στην Ευρώπη.

Στίβος ή ανώμαλος δρόμος, τι προτιμάς; Όσον αφορά την απόσταση, 5 ή 10χλμ.;
Αν και μου αρέσει η φιλοσοφία και το ομαδικό πνεύμα του ανωμάλου δρόμου (ομαδικές βαθμολογίες) και ήταν το αγαπημένο μου όσο ήμουν φοιτήτρια, πλέον μπορώ να πω ότι με συναρπάζει η «μαγεία» και η «ένταση» του στίβου και των 10.000μ. Πλέον είναι το αγαπημένο μου αγώνισμα.


Από παλαιότερη συμμετοχή σε κολλεγιακό αγώνα ανωμάλου δρόμου

Σκέφτεσαι καθόλου τον Μαραθώνιο;
Θα ήθελα για ένα διάστημα να αφιερωθώ στα 10.000μ. Κάποια στιγμή θα τρέξω έναν ημιμαραθώνιο, είμαι βέβαιη. Τώρα για τον Μαραθώνιο, δεν γνωρίζω ακόμα, πάντως όχι στο άμεσο μέλλον.

Γεννήθηκες και μεγάλωσες στο Pittsburgh των ΗΠΑ, έχεις όμως καταγωγή από την Ελλάδα. Την έχεις επισκεφθεί ποτέ; Έχεις συγγενείς;
Ο παππούς μου, Αντώνιος Μπαλούρης, έφυγε από την Ελλάδα στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και γνώρισε τη γιαγιά μου, Έλεν Σταμπόλη κι έκαναν οικογένεια στις ΗΠΑ. Οι δύο αδερφές του παππού μου ζουν στο Μαρμάρι, στην Εύβοια και τα παιδιά τους στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ενώ γενικά έχουμε πολλούς συγγενείς στο Μαρμάρι. Στην Ελλάδα έχω έρθει πέντε φορές για να τους επισκεφθώ και να γνωρίσω τη χώρα, η οποία είναι πανέμορφη. Φυσικά, θέλω πολύ να ξαναέρθω.

Σύντομα, η Alexi Pappas θα αγωνίζεται σαν Ελληνίδα στις διεθνείς διοργανώσεις. Θα το σκεφτόσουν αυτό και για σένα, αν φυσικά ήταν δυνατόν;
Το έχω σκεφτεί και είναι κάτι που θα το συζητήσω με τον προπονητή μου αλλά και τους δικούς μου. Χαίρομαι πολύ για την Alexi και ανυπομονώ να την δω να αγωνίζεται για την Ελλάδα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου όνειρο σχετικά με το τρέξιμο;
Θέλω να εμπνέω τον κόσμο να ασχολείται με το τρέξιμο, να θέτει στόχους στη ζωή και να υιοθετεί ένα υγιεινό κι ευχάριστο τρόπο ζωής.

Και ποιο είναι το μεγαλύτερο σου όνειρο για τη ζωή;
Να είμαι χαρούμενη και να μη μετανιώσω ποτέ για κάτι που έχασα, απολαμβάνοντας τη ζωή στον μέγιστο δυνατό βαθμό!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αρκετοί Έλληνες στον Μαραθώνιο της Ζυρίχης
Δείτε τις επιδόσεις τους σε Μαραθώνιο & Ημιμαραθώνιο
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο