Tην Κυριακή ο Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης!

Κορυφαίες συμμετοχές σε άνδρες και γυναίκες, χιλιάδες συμμετοχές και μία… τενίστρια!

Share

Την Κυριακή πραγματοποιείται ο μαραθώνιος της Νέας Υόρκης, ΤCS New York City Marathon, ο μεγαλύτερος μαραθώνιος του κόσμου! Πέρυσι οι τερματισμοί είχαν φτάσει τον αριθμό ρεκόρ, 50.266 ενώ και φέτος αναμένεται να αγγίξουν αυτά τα ασύλληπτα νούμερα.

Όπως είναι λογικό όλη η πόλη ζει στους ρυθμούς του αγώνα καθώς εκτός από τους δρομείς, στους δρόμους του μεγάλου μήλου κατεβαίνουν και χιλιάδες θεατές για να ζήσουν κι αυτοί την εμπειρά του New York City Marathon αλλά και να χειροκροτήσουν όσους θα τρέξουν.

Όπως είναι λογικό, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα μεγάλα ονόματα με τις λίστες των elite δρομέων, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, να είναι μεγάλες και να περιλαμβάνουν κορυφαίους δρομείς.

Στους άνδρες το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα καταφέρει ο Τζόφρι Μουτάι να κάνει το τρία στα τρία, καθώς ο Κενυάτης είχε κερδίσει τόσο πέρυσι όσο και το 2011 τον συγκεκριμένο αγώνα, ενώ το 2012 θα θυμάστε πως ο αγώνας δεν είχε πραγματοποιηθεί λόγω του τυφώνα Σάντι. Μεγάλος του αντίπαλος θα είναι ο συναθλητής του και πρώην κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ, Γουίλσον Κιπσάνγκ, με τους δύο δρομείς να γνωρίζουν πολύ καλά πως να βοηθάει ο ένας τον άλλο… Και οι δύο πάντως έχουν πολύ ισχυρά κίνητρα για να κερδίσουν καθώς αφενός ο Μουτάι θέλει να κάνει 3 τις νίκες του, αφετέρου ο Κιπσάνγνκ με νίκη θα κερδίσει τον θεσμό World Major Marathons, ανάμεσα στους 5 κορυφαίους μαραθωνίους του κόσμου, και μαζί με αυτό αρκετές χιλιάδες δολάρια.

Το αντίπαλο δέος από την Αιθιοπία είναι ο Λελίσα Ντεσίσα και ο Γκέμπρε Γκεμπρεμαριάμ, δρομείς με μεγάλη εμπειρία που κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει και σίγουρα θα κοντράρουν την κενυατική “πρώτη γραμμη”.

Στις γυναίκες το επίπεδο είναι πάρα πολύ υψηλό με τις Έντνα Κιπλάγκατ και Μέρι Κειτανί να αποτελούν χωρίς αμφιβολία τα πιο ηχηρά φαβορί. Οι δύο πολύ γρήγορες Κενυάτισσες έχουν να αντιμετωπίσουν την Μπουζουνές Ντέμπα από την Αιθιοπία, η οποία ζει και προπονείται στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης τα τελευταία χρόνια και με ατομικό ρεκόρ κάτω από το 2:20 δεν θα είναι καθόλου εύκολος αντίπαλος. Η Ντέμπα έχει ένα ακόμα κίνητρο για τη νίκη καθώς θέλει να γίνει η πρώτη κάτοικος του Μεγάλου Μήλου που κερδίζει τον αγώνα μετά από πολλά χρόνια! Επιπλέον, στη γραμμή της εκκίνησης θα βρεθεί και η περσινή νικήτρια του αγώνα, Φιρεχιχότ Ντάντο που σίγουρα έχει στο μυαλό της να κάνει το 2 στα 2!

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση θα έχουμε για την Κάρα Γκούτσερ μετά από ένα διάστημα αποχής από τον μαραθώνιο λόγω κατάγματος κόπωσης, με την Αμερικανίδα να επιθυμεί να τρέξει και πάλι γρήγορα στους δρόμους της αμερικανικής Μητρόπολης, αν και όπως δηλώνει ο στόχος της είναι ένας χρόνος κοντά στο 2:28.

Παρούσα θα είναι και η Ντέινα Κάστορ, η κάτοχος του ρεκόρ των ΗΠΑ, η οποία στοχεύει σε ένα χρόνο κοντά στο 2:25 που θα αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ στην ηλικιακή της κατηγορία.

Ο New York City Marathon ξεχωρίζει και για τα πολύ μεγάλα ποσά που συγκεντρώνονται στο πλαίσιο του για φιλανθρωπικές δράσεις κάθε χρόνο με τα περισσότερα χρήματα από αυτά να πηγαίνουν για την ενίσχυση προγραμμάτων για παιδιά.

Φυσικά κάθε χρόνο συμμετέχουν και προσωπικότητες από άλλους χώρους αφού κατά καιρούς έχουν τρέξει ηθοποιοί, πολιτικοί, αθλητές κ.α. Φέτος, ξεχωρίζει η συμμετοχή της πανέμορφης τενίστριας, Καρολίν Βοζνιάκι με την 24χρονη Δανέζα σούπερσταρ του τέννις να είναι από τις λίγες αθλήτριες που συμμετέχουν σε έναν μαραθώνιο ενώ είναι εν ενεργεία. Μάλιστα η Βοζνιάκι αυτή τη στιγμή είναι στο Νο 8 της Παγκόσμιας κατάταξης ενώ πριν από λίγο διάστημα ήταν στο Νο1 για πάνω από 60 εβδομάδες! Όπως έχει δηλώσει η ίδια, η συμμετοχή στον μαραθώνιο, για τον οποίο προετοιμάζεται ακολουθώντας κανονικά πρόγραμμα μαραθωνίου, είναι μία πρόκληση ενώ αισθάνεται ότι έχει βελτιώσει σημαντικά την αντοχή της, κάτι που υποστηρίζει πως θα τη βοηθήσει και στο τέννις.


Η Καρολιν Βοζνιάκι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι Active Monkeys στον Ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας
Η ομάδα μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία τους
La Valette Marathon 2024: Οι Έλληνες
Δείτε τους χρόνους που σημείωσαν στον Μαραθώνιο της Μάλτας
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο