Ουγκάντα και Μέιρ πρωταγωνίστριες στο Παγκόσμιο Mountain Running

Εντυπωσιακές κούρσες σε άκρως εντυπωσιακό τοπίο

Share

Στην περιοχή Cassette di Massa της Ιταλίας έλαβε χώρα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Mountain Running (WMRA). Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα τελεί υπό την αιγίδα της IAAF, της παγκόσμιας ομοσπονδίας του στίβου και συνήθως συμμετέχουν όχι μόνο δρομείς του βουνού αλλά και αθλητές μεγάλων αποστάσεων. H πόλη Μassa βρίσκεται στην Τοσκάνη της Ιταλίας και η περιοχή που πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες θεωρείται μοναδικής ομορφιάς χάρη στα επιβλητικά μαρμάρινα βουνά της που ανήκουν στα Απέννινα όρη της Ιταλίας.

Αυτή τη χρονιά δύο ήταν οι μεγάλες πρωταγωνιστριες: η Ουγκάντα αφού οι αθλητές της κέρδισαν στις 3 από τις 4 κατηγορίες συγκεντρώνοντας συνολικά 6 μετάλλια – με διαφορά τα περισσότερα στη διοργάνωση – και η Αυστριακή Άντρεα Μέιρ που κέρδισε για 5η φορά τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας.

Οι κούρσες
Το πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος περιλαμβάνει 4 κούρσες, των ανδρών και των γυναικών και των μικρότερων κατηγοριών, των εφήβων και των νεανίδων (για αθλητές/τριες έως και 19 ετών).

Στους άνδρες, οι δρομείς από την αφρικανική χώρα έκαναν το 3 στα 3 κατακτώντας τις 3 πρώτες θέσεις στην απόσταση των 11,4 χλμ. Πρώτος από όλους ήταν ο Ισαάκ Κιπρότιτς κι ακολούθησαν ο Ντάνιελ Ρότιτς και ο Κιμπέτ Σογιέκο. Φυσικά η Ουγκάντα ήταν και η νικήτρια της ομαδικής βαθμολογίας με την Ερυθραία και την Ιταλία να ακολουθούν.

Στις γυναίκες η Αυστριακή Άντρεα Μέιρ κέρδισε για 5η φορά στην καριέρα της τον πρωτάθλημα κι έγινε η δρομέας με τις περισσότερες νίκες. Έτσι η 34χρονη Αυστριακή γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο την αποφοίτησή της από την ιατρική σχολή. Η Κενυάτισσα Λούσι Μουρίγκι ακολούθησε στη δεύτερη θέση και τρίτη ήταν η Αμερικανίδα Άλισον Μακλάφιν ενώ η περσινή πρωταθλήτρια  Αλίς Γκάτζι από την Ιταλία τερμάτισε στην 8η θέση με την απόσταση να είναι στα 8,4 χλμ.

Στη μικρή κατηγορία των ανδρών, δηλαδή στους έφηβους,  πρώτος ήταν ο Φιλίπ Κιπγιέγκο και αυτός από την Ουγκάντα ενώ ακολούθησαν δύο Τούρκοι Mountain runners, ο Ραμαζάν Καραγκόζ και Φειράτ Μποζκούρτ. Με αυτόν τον τρόπο οι δύο Τούρκοι βοήθησαν σημαντικά τη χώρα τους να κερδίσει την ομαδική βαθμολογία με την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία να συμπληρώνουν το πόντιουμ των νικητών. Ο νικητής είχε κατακτήσει την 6η θέση στα 5.000 μ. στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των Εφήβων στο Γιουτζίν των ΗΠΑ και επέδειξε τρομερή ικανότητα στα δύσκολα μονοπάτια του Κάβα ντι Τζόια.


O Φιλίπ Κιπγιέγκο

Στις νεανίδες η Στέλλα Τσέσανγκ και αυτή από την Ουγκάντα πήρε το χρυσό μετάλλιο κάνοντας την επίθεση της στα τελευταία μέτρα του αγώνα. Η 19χρονη Αφρικανή ήταν 4η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων στο αγώνισμα των 5.000 μ. Η Γερμανίδα Σάρα Κίστνερ και η Τσέχα Μικαέλα Στράνσκα ανέβηκαν στα υπόλοιπα σκαλιά του βάθρου της κούρσας των 6 χλμ., ενώ στην ομαδική βαθμολογία πρώτη ήταν η Γερμανία.


H νικήτρια των νεανίδων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
La Valette Marathon 2024: Οι Έλληνες
Δείτε τους χρόνους που σημείωσαν στον Μαραθώνιο της Μάλτας
Το Σάββατο 30/3 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου
Τα φαβορί, η διαδρομή και ό,τι πρέπει να γνωρίζετε
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο