Μark Cucuzzella, 30 χρόνια κάτω από τις 3 ώρες στον Μαραθώνιο

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα ιστορία μαραθωνοδρόμου που δεν το έβαλε κάτω

Share

H ιστορία του Μark Cucuzzella για κάποιους μπορεί να είναι μία πηγή έμπνευσης. Μπορεί να μην έχει ασύλληπτα ρεκόρ στον Μαραθώνιο ή στις μικρότερες αποστάσεις, έχει καταφέρει, ωστόσο να διατηρήσει ένα απίθανο σερί τρέχοντας για 30 συνεχόμενα χρόνια κάτω από τις 3 ώρες τα 42.195μ..

Πατέρας δύο παιδιών εδώ και χρόνια, και δρομέας από το κολλέγιο  (είχε 14:55 στα 5.000μ.), μόλις πέρυσι κατάλαβε ότι τρέχει ένα τέτοιο σερί, όταν και του το επισήμανε ένας φίλος. Για να το επιβεβαιώσει αναγκάστηκε να ψάξει τα αρχεία του και πράγματι διαπίστωσε πως κάθε χρόνο από το 1988 τερμάτιζε σε κάποιον Μαραθώνιο σε λιγότερο από 180 λεπτά!

Ο Cucuzzella από το παρελθόν υπήρξε αξιόλογος μαραθωνοδρόμος έχοντας ρεκόρ 2:24:30 από το 1995 στη Ρώμη. Εκείνη τη χρονιά έβαλε όλες του τις δυνάμεις να κυνηγήσει τη συμμετοχή στον αγώνα επιλογής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα γνωστά trials, στοχεύοντας στο 2:22:00. Ωστόσο, στον Μαραθώνιο του Σικάγο έκανε υπερπροσπάθεια και τελικά τερμάτισε κοντά στο ρεκόρ του, σε 2:24:45, υποφέροντας, ενώ έκανε μία εβδομάδα για να συνέλθει και να περπατήσει.

Από αυτή την προσπάθειά του αποκόμισε μάλιστα κι έναν τραυματισμό σε δάχτυλο του ποδιού που παραλίγο να του κόψει τη δρομική καριέρα στα 33 του! 

Δεν το έβαλε, όμως, κάτω! Έκανε την απαραίτητη εγχείρηση και συνέχισε να τρέχει, αλλάζοντας μάλιστα τη φιλοσοφία του εκτελώντας πιο αργές προπονήσεις. 

Έτσι, ένα χρόνο αργότερα τερμάτισε σε Μαραθώνιο και πάλι στις ΗΠΑ σε 2:28:55 κι άρχισε να αισθάνεται και πάλι δυνατός.

Πλέον, ακολουθεί αυτή τη λογική. Ήρεμες προπονήσεις και συνεχόμενα, αποφεύγοντας τις δυνατές διαλειμματικές. Σύμφωνα με τον Cucuzella, αυτά μπορεί να μην μεγιστοποιούν την απόδοση, εξασφαλίζουν, όμως, μακροημέρευση στις προπονήσεις. Και σίγουρα, ο 56χρονος μαραθωνοδρόμος κάτι θα ξέρει για να το λέει…

Ακόμα, άλλαξε και φιλοσοφία όσον αφορά τα υποδήματα ακολουθώντας μία πιο minimal λογική. Δεν ήταν λίγες οι φορές άλλωστε που έτρεξε σε κάποιον Μαραθώνο με σανδάλια, ενώ το 2010 άνοιξε το πρώτο κατάστημα στις ΗΠΑ αποκλειστικά με minimalistic δρομικά παπούτσια!

Ο Cucuzzella παραδοσιακά αγωνίζεται στον Μαραθώνιο της Βοστόνης και στον Marine Corps Marathon. Φέτος, βέβαια, τα πράγματα δεν του έκατσαν καλά στη Βοστόνη αφού, και λόγω καιρικών συνθηκών, τερμάτισε σε 3:04:31. Ετσι, οι ελπίδες για συνέχιση του σερί θα πάνε στον άλλο Μαραθώνιο, αν και το σερί δεν είναι ο αυτοσκοπός για τον 56χρονο δρομέα. Η χαρά της προπόνησης και της συμμετοχής είναι αυτά που τον κρατάνε στο τρέξιμο. Άλλωστε, ακόμα κι αν δεν συνεχίσει το σερί θα συνεχίσει να τρέχει!

Ο Mark Cucuzzella δεν είναι αυτός που έχει το μεγαλύτερο σερί τερματισμών κάτω από τις τρεις ώρες. Ο Βρετανός Chris Finill αποτελεί κι αυτός μία ξεχωριστή περίπτωση καθώς από το 1981 έως το 2013 τερμάτιζε στον Μαραθώνιο του Λονδίνου κάτω από τις τρεις ώρες, για 34 συνεχόμενα χρόνια!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο