Η Xiamen άνοιξε και φέτος τον χορό των “χρυσών” Μαραθώνιων

Καλές επιδόσεις στον Xiamen Marathon

Share

Ο Μαραθώνιος της Xiamen στην Κίνα είναι σχεδόν κάθε χρόνο ο πρώτος Μαραθώνιος του νέου έτους με χρυσή ετικέτα της IAAF. Φέτος μεγάλοι νικητές αναδείχθηκαν ο Αιθίοπας Dejene Debela με 2:09:26, και η συμπατριώτισσά του Medina Deme Armino με 2:27:25 πραγματοποιώντας το τρίτο συνεχόμενο νταμπλ στη συγκεκριμένη διοργάνωση για τη χώρα τους.

Ο 24χρονος Debela την Κυριακή 6 Ιανουαρίου οδήγησε στο μεγαλύτερο κομμάτι της κούρσας κι έφτασε στην πρώτη θέση πετυχαίνοντας την πρώτη “back to back” νίκη στα 17 χρόνια της διοργάνωσης.

Δεύτερος ήταν ο 26χρονος συμπατριώτης και συναθλητής του Afewerk Mesfin σε 2:09:28, νέο ατομικό ρεκόρ, ενώ ο Nebebew ήταν τρίτος σε  2:09:36 στον δεύτερο Μαραθώνιο της καριέρας του.

Όσο για την νικήτρια στις γυναίκες, Medina Armino, βελτίωσε για δύο περίπου λεπτά το ατομικό της ρεκόρ με το 2:27:25 που πέτυχε. Η 21χρονη με μόλις πέντε τερματισμούς Μαραθώνιου στην καριέρα της από το 2016, στους τελευταίους τέσσερις αγώνες της έχει κατακτήσει την πρώτη θέση βελτιώνοντας συνεχώς το προσωπικό της ρεκόρ.

Στη δεύτερη θέση ακολούθησαν δύο ακόμα δρομείς από την Αιθιοπία, η Insermu με 2:27:25 και η Fantu Jimma με 2:29:55.

O Xiamen International Marathon ξεκίνησε το 2003 και ανήκει στους “χρυσούς” Μαραθώνιους της IAAF, δηλαδή είναι πολύ υψηλά αξιολογημένος. Περιλαμβάνει μία ευχάριστη και σχετικά εύκολη διαδρομή που καλύπτει κυρίως το παραλιακό μέρος της πόλης. Κάθε χρόνο στη διοργάνωση (μαραθώνιος και παράλληλα αγωνίσματα) συμμετέχουν περισσότεροι από 50.000 δρομείς, ενώ το 2013 συνολικά έλαβαν μέρος 73.896!

Το 2010 η συγκεκριμένη διοργάνωση στιγματίστηκε από δεκάδες ακυρώσεις δρομέων που έκλεψαν, είτε ανταλλάσοντας τσιπ χρονομέτρησης, είτε παίρνοντας τα μέσα μεταφοράς για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή.

Η Χiamen είναι μία εμπορική μεγαλούπολη στο νότιο άκρο της Κίνας με περίπου 3,5 εκατομμύρια κατοίκους. Θεωρείται ως μία από τις καλύτερες πόλεις για να ζήσει κανείς στην χώρα λόγω του καλού κλίματος, της χαμηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης για τα δεδομένα της Κίνας, καθώς και του υψηλού βιοτικού επίπεδου που προσφέρει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Obiri και Lemma θριάμβευσαν στην Βοστόνη!
Καλές επιδόσεις, ωραίοι αγώνες
Έρχεται το European Running Championships
Ελίτ και ερασιτέχνες δρομείς ενώνονται σε ένα πρωτάθλημα
2:38:06 η Πριβιλέτζιο στον Μαραθώνιο του Ρότερνταμ + Οι Έλληνες
Καλή εμφάνιση από την Ελληνίδα πρωταθλήτρια
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο