Δυνατές μάχες και αφρικανική υπεροχή στο Παγκόσμιο Ανωμάλου

Δείτε τους νικητές αλλά και τι έγινε στη μεγάλη μάχη του νέου αγωνίσματος της μεικτής σκυταλοδρομίας

Share

Στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα, Καμπάλα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου. Πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν δρομείς σχεδόν αποκλειστικά από την Αφρική επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά την υπεροχή τους στα αγωνίσματα των αποστάσεων.

Στους άνδρες, ο Κενυάτης Τζόφρι Κάμγουορορ επανέλαβε τον περσινό του θρίαμβο κάνοντας το 2 στα 2 αφού επικράτησε σχετικά δύσκολα στα 10χλμ. των ανδρών. Στη δεύτερη θέση ακολούθησε ο συμπατριώτης του Λέοναρντ Μπαρσοτόν ενώ τρίτος ήταν ο Αιθίοπας Αμπάντι Χαντίς. Η πρώτη δεκάδα συμπληρώθηκε συνολικά από τρεις Κενυάτες (1η, 2η και 7η θέση), πέντε Αιθίοπες (3η, 4η, 6η, 8η και 10η), έναν αθλητή από την Ερυθραία στην 5η θέση και έναν από την Ουγκάντα στη 9η. Πρώτος μη Αφρικανός ήταν ο Σάμι Τσελάνγκα από τις ΗΠΑ στην 11η θέση, αν και προέρχεται από την Κένυα, ενώ 13ος ήταν ο Αυστραλός Πάτρικ Τιέρναν. Όσον αφορά τους Ευρωπαίους θα πρέπει κανείς να ανατρέξει στην 50η θέση (!) με τον Ισπανό Σέρχιο Σάντσεθ. Συνολικά τερμάτισαν 132 δρομείς ενώ 12 εγκατέλειψαν.

Στις γυναίκες, η ομάδα της Κένυας πέτυχε έναν θρίαμβο αφού οι δρομείς από την αφρικανική χώρα “καπάρωσαν” τις έξι πρώτες θέσεις με πρώτη την Ιρέν Τσεπτάι και τις Ναγογούνα και Ρένγκερουκ να ακολουθούν. Δύο αθλήτριες από το Μπαχρέιν (7η και 9η θέση) και δύο από την Αιθιοπία (8η και 10η) ολοκλήρωσαν την πρώτη δεκάδα. Εδώ, πρώτη μη Αφρικανή (καθώς και οι δύο αθλήτριες του Μπαχρέιν κατάγονται από την Αφρική) ήταν η Αμερικανίδα Αλιφίν Τούλιαμουκ στην 15η θέση και πρώτη Ευρωπαία η Ισπανίδα Γκέμπρε στην 20η θέση. Η ελληνικής καταγωγής Ελάινα Μπαλούρις που αγωνίζεται με τις ΗΠΑ τερμάτισε στην 48η θέση σε σύνολο 96 δρομέων που τερμάτισαν (οκτώ εγκατέλειψαν).

Στις μικρότερες κατηγορίες κάτω των 20, ο νεαρός Τζέικομπ Κιπλίμο από την Ουγκάντα επικράτησε στους εφήβους ξεσηκώνοντας τους συμπατριώτες του, ενώ στις νεάνιδες η Λετεσενμπετ Γκιντέι ήταν αυτή που έφερε ένα ακόμα μετάλλιο στην Αιθιοπία. Έκπληξη δεν είχαμε ούτε σε αυτές τις κατηγορίες, αφού δρομείς από την Αφρική κυριάρχησαν επιβλητικά στις πρώτες θέσεις. Συγκεκριμένα, ο πρώτος μη Αφρικανός στους εφήβους ήταν ο Ιάπωνας Νισιγιάμα στην 27η θέση, ενώ στις νέανιδες η συμπατριώτισσά του Τακαμάτσου ήταν 15η.

Στο αγώνισμα που περίμεναν όλοι με αγωνία, αφού πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και συμμετείχαν κορυφαίοι δρομείς, τη μεικτή σκυταλοδρομία 4×2χλμ. η ομάδα της Κένυα ήταν η μεγάλη νικήτρια αφήνοντας για 8 δευτερόλεπτα πίσω της την ομάδα της μεγάλης αντιπάλου, Αιθιοπίας. 

Η Κενυατική τετράδα με τον Ασμπέλ Κίπροπ αρχηγό να δίνει από την αρχή το προβάδισμα (5:19 τα πρώτα 2χλμ.) πήρε τη μεγάλη νίκη σε 22:22, ενώ η Αιθιοπία με τη Γκενζέμπε Ντιμπάμπα να είναι το μεγάλο όνομα τερμάτισε σε 22:30. Η Τουρκία με αρκετά δυνατή ομάδα και όλα της τα μεγάλα ονόματα πήρε το χάλκινο μετάλλιο σε 22:37 πολύ μπροστά από το τέταρτο Μπαχρέιν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Oι Έλληνες στον 128ο Boston Marathon
Δείτε τις επιδόσεις τους στην Βοστόνη
Εξαιρετική επίδοση από τον Σγουρό στις ΗΠΑ στα 5.000μ.
Μεγάλο ατομικό ρεκόρ για τον Έλληνα δρομέα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο