Comrades Marathon, ο παλαιότερος αγώνας υπεραπόστασης του κόσμου

Δείτε τι έγινε στη φετινή διοργάνωση

Share

Είναι ο παλαιότερος αγώνας υπεραπόστασης στον κόσμο και για αυτό έχει τη δική του αίγλη. Ο Comrades Marathon είναι ένας αγώνας που ενώνει τις πόλεις Durban και Pietermaritzburg της Νότιας Αφρικής. Μάλιστα, κάθε χρόνο η κατεύθυνση της διαδρομής αλλάζει, κι έτσι τη μία χρονιά ξεκινά από το Durban και καταλήγει στο Pietermaritzburg και την επόμενη το αντίθετο.

Φέτος, ήταν χρονιά “Down” καθώς ο αγώνας ξεκίνησε από το Pietermaritzburg και είχε απόσταση 90,184χλμ., αφού σε αντίθετη περίπτωση η απόσταση είναι 89,208χλμ. (“Up”). Μάλιστα, για αυτόν τον λόγο οι διοργανωτές κρατούν ξεχωριστά ρεκόρ για τις “Up” και “Down” διοργανώσεις.

Ο φετινός αγώνας είχε νικητή το αναμενόμενο και μεγάλο φαβορί, τον Νοτιοαφρικανό  Bongmusa Mthembu σε χρόνο 5:26:34. Ο Mthembu είχε αναδειχθεί και πέρυσι νικητής, όπως επίσης και το  2014, και θεωρείται από τους καλύτερους εν δυνάμει Νοτιοαφρικανούς δρομείς.

Η μεγάλη έκπληκη έγινε στις γυναίκες, καθώς η Νοτιοαφρικάνη Ann Ashworth δεν ήταν καν ανάμεσα στα φαβορί. Ωστόσο, έφτασε σε μία σπουδαία νίκη σε 6:10:03 στην 7η συμμετοχή της στον αγώνα.

Οι νίκες των δύο δρομέων τους απέφεραν περισσότερα από 50.000 δολάρια, ενώ χρήματα κέρδισαν οι 10 πρώτοι σε άνδρες και γυναίκες. 

O φετινός νικητής του αγώνα

Ο αγώνας πραγματοποιείται αδιάκοπα από το 1921 με μοναδική εξαίρεση την περίοδο του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου (1941-1945), ενώ τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί σταθερά περισσότερους από 10.000 δρομείς καθώς έχει πάρει μυθικές διαστάσεις. Για να λάβει κανείς μέρος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει έναν Μαραθώνιο κάτω από τις 5 ώρες, ενώ στη διαδρομή υπάρχουν πέντε σημεία ελέγχου (checkpoint) τα οποία οφείλουν όλοι να περάσουν σε συγκεκριμένο χρόνο, διαφορετικά βγαίνουν εκτός.

Στον Comrades Marathon ισχύουν διαφορετικοί κανόνες και στην απονομή των μεταλλιών. Έτσι, οι 10 πρώτοι κατακτούν ένα χρυσό μετάλλιο, όσοι τερματίσουν από την 11η θέση έως τις 6 ώρες κερδίζουν ένα ασημένιο μετάλλιο με χρυσό περίβλημα,  ασημένιο όσοι τερματίσουν ανάμεσα στις 6 και τις 7:30 ώρες, χάλκινο με ασημένιο περίβλημα αυτοί που θα περάσουν τη γραμμή του τερματισμού από τις 7:30 έως τις 9, και χάλκινο αυτοί από τις 9 έως τις 11:00 ώρες. Τέλος, οι υπόλοιποι από τις 11 έως τις 12 ώρες λαμβάνουν ένα διαφορετικό μετάλλιο.

Ο αγώνας ξεκίνησε το 1921 από τον βετεράνο του 1ου Παγκόσμιου Vic Clapham, ο οποίος θέλησε να τιμήσει τους στρατιώτες που χάθηκαν στον πόλεμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Bρετανός έτρεξε στον Μαραθώνιου του Λονδίνου δοκιμάζοντας 25 ποτήρια κρασί!
Ακούγεται ωραίο, αλλά μην το δοκιμάσετε…
Τερμάτισε τον 44ο του Μαραθώνιο στα 80 του!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο