Σίμπσον και Μακναμάρα στο NYYR 5th Avenue Mile

Δυνατές κούρσες για μία ακόμα φορά στο πιο γρήγορο μίλι της Νέας Υόρκης

Share

Το τέλος κάθε αγωνιστικής χρονιάς για τον στίβο βρίσκει μερικούς από τους κορυφαίους δρομείς του κόσμου, άνδρες και γυναίκες, στα αγωνίσματα των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων να κοντράρονται σε έναν αγώνα ενός μιλίου. Ο λόγος για τον NYYR 5th Avenue Mile, έναν αγώνα απόστασης 1.609 μ. (όσο δηλαδή ισούται το μίλι) στην, ίσως, πιο διάσημη λεωφόρο του Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Φυσικά στον αγώνα αυτό τρέχουν και χιλιάδες δρομείς του “μεγάλου μήλου” που τους αρέσει να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε μία μικρή σχετικά απόσταση στο κέντρο της πόλης τους. Φέτος μάλιστα οι συμμετοχές έφτασαν συνολικά τις 5.610 σε μία μέρα με καιρό… μαραθωνίου καθώς η θερμοκρασία ήταν σχετικά χαμηλή ενώ ο ήλιος δεν φώτισε τη μητρόπολη των ΗΠΑ.

Στο αγωνιστικό κομμάτι που έχει κάθε χρόνο μεγάλο ενδιαφέρον καθώς συμμετέχουν συνήθως πολύ μεγάλοι δρομείς, αυτή που ξεχώρισε ήταν η Τζένιφερ Σίμπσον που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έφτασε πρώτη στη γραμμή του τερματισμού. Η νίκη αυτή βέβαια κάθε άλλο παρά εύκολα δεν ήρθε καθώς η συμπατριώτισσά της Μπρέντα Μαρτίνεζ προέβαλλε σθεναρή αντίσταση όταν και “κόλλησε” στη Σίμπσον μετά τα πρώτα μισά. Στο τέλος όμως η Σίμπσον ήταν πιο δυνατή και με ένα δυνατό φίνις πήρε μία ακόμα νίκη στον συγκεκριμένο αγώνα τερματίζοντας δύο εκατοστά πιο γρήγορα από την Μαρτίνεζ σε 4:19.4. Έτσι το 1-2 έκαναν οι δύο αθλήτριες της New Balance ενώ τρίτη ήταν η “μικρή” Κλάρα Μαγκίαν σε 4:21.2.

Η Σίμπσον ολοκλήρωσε μία άκρως επιτυχημένη χρονιά αφού σημείωσε νέο προσωπικό ρεκόρ στο αγώνισμα της εντός στίβου, στα 1.500 μ. αλλά και στα 3.000  μ. ενώ πήρε και την πρώτη θέση στους αγώνες της IAAF Diamond League.

Στους άνδρες είχαμε μία έκπληξη με τον Αμερικανό Τζόρνταν Μακναμάρα να κάνει την επίθεση του και να κερδίζει κρυιολετικά στο νήμα σημαντικά ονόματα που έμειναν πίσω όπως ο συμπατριώτης Ματ Σέντροβιτς αλλά και τους Κενυάτες Τσόγκε και Λάλανγκ. Ο χρόνος του αθλητή που ανήκει στο γνωστό Oregon Project ήταν 3:51.0 ενώ στη δεύτερη θέση ακολούθησε ο συμπατριώτης του Γκάρετ Χιθ σε 3:51 ενώ τρίτος ήταν ο Ιρλανδός Πολ Ρόμπινσον ολοκληρώνοντας την έκπληξη.

Στους αγώνες όπως και κάθε χρόνο έγιναν και ανταγωνιστικές σειρές με διαφορετικές εκκινήσεις για όλες τις ηλικίες με αρκετούς από τους κορυφαίους βεταράνους των ΗΠΑ και όχι μόνο να λαμβάνουν μέρος και να πετυχαίνουν εντυπωσιακές για την ηλικία τους επιδόσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Τζον Γκραντ κέρδισε την κατηγορία 70-74 τερματίζοντας την απόσταση του μιλίου σε 6:04 (ρυθμός περίπου 3:47/χλμ.), ενώ στην αντίστοιχη κατηγορία των γυναικών η Λόρι Μπέικερ τερμάτισε πρώτη σε 7:33!

Εντυπωσιακός όμως ήταν και ο Νόλαν Σαχίντ στην αμέσως μικρότερη κατηγορία (65-69) που πρώτευσε ανάμεσα στους συνομίληκούς του σε 5:07, επίδοση που αντιστοιχεί περίπου σε ρυθμό 3:10/χλμ.!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο