Η γιγαντιαία εξάπλωση του δρομικού κινήματος

Από τον Πρόεδρος Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας, Απόστολο Γούλα

Share

Τα τελευταία χρόνια το δρομικό κίνημα στη χώρα μας έχει γιγαντωθεί με τον αριθμό των αγώνων που διοργανώνονται κάθε χρόνο να αγγίζει τις 1000 διοργανώσεις και τους συμμετέχοντες σε αγώνες ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό να ξεπερνά τους 20.000.
Κάθε Κυριακή βλέπουμε αθλούμενους από όλη τη χώρα να οργανώνουν τη συμμετοχή και κατ επέκταση την εκδρομή σε μια γειτονική περιοχή, σε νησιωτικές περιοχές ή σε ορεινές κοινότητες άγνωστες μέχρι πρότινος στο ευρύτερο κοινό. Επιπλέον, όλο και περισσότεροι δρομικοί σύλλογοι οργανώνουν εκδρομές για μαζική συμμετοχή σε αγώνες του εξωτερικού.

Αναλύοντας τους αριθμούς μπορεί να καταλάβει και ο πλέον αδαείς ότι το δρομικό κίνημα και οι αγώνες που διοργανώνονται τα τελευταία χρόνια από τους Συλλόγου Δρομέων ανά την Ελλάδα και όχι μόνο, έχουν συμβάλει ουσιαστικά και καθοριστικά στην άνοδο του αθλητικού τουρισμού και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Είναι γεγονός που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ότι πολλοί από εμάς, με αφορμή τη συμμετοχή μας σε κάποιον αγώνα, βουνού ή ασφάλτου επισκεφτήκαμε μια περιοχή την οποία δεν είχαμε καν ακουστά.

Τα πράγματα δεν ήταν όμως πάντα έτσι, καθώς χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια στα οποία οι Σύλλογοι Δρομέων πρωτοστάτησαν και πήγαν κόντρα στο ρεύμα της εποχής, διοργανώνοντας λαϊκούς αγώνες και καλλιεργώντας ουσιαστικά τον λαϊκό μαζικό αθλητισμό στη χώρα μας.

Χαρακτηριστική είναι η ίδρυση του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Αθηνών, του πρώτου συλλόγου δρομέων στη χώρα μας, εν έτη 1981.

Στη συνέχεια ακολούθησε η ίδρυση πολλών συλλόγων δρομέων ανά την Ελλάδα, όπως ΣΔΥ Πειραιά, ΑΠΣ Απόλλων Δ.Α. και πολλοί επαρχιακοί όπως ΣΔΥ Πάτρας, ΣΔΥ Μεσσηνίας, ΣΔΥ Θεσσαλονίκης, ΣΔ Ιωαννίνων, ΑΠΣ Τελμησσός, ΟΜ Γιαννιτσών, ΣΔΥ Βόλου, ΣΔ Τρικάλων, ΑΠΣ Ζευς Πιερίας, Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας. Το 2006 ιδρύθηκε η ΕΟΣΛΜΑ-Υ. .

Σε αυτό το σημείο όμως αξίζει να αναφέρουμε ενδεικτικά μερικούς αγώνες που διοργανώνονται ή διοργανώνονταν από Συλλόγους Δρομέων και οι οποίοι υπήρξαν πρωτοπόροι και ουσιαστικά συνέβαλαν στην καλλιέργεια του δρομικού κινήματος και του μαζικού αθλητισμού στη χώρα μας.

20αρι ΣΔΥΑ
Μαραθώνιος Δράμας
Μαραθώνιος Φαιστού Κρήτης
Μαραθώνιος Πάτρας
Σταικιος Δρόμος Περτούλι
Ημιμαραθώνιος Πεντάπολης (Λιδωρίκι)
Ιπποκράτειος Δρόμος
Δρόμος Υγείας Βόλου

από τον Απόστολο Γούλα, Πρόεδρο του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
18ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - bwin: Συνέντευξη τύπου
Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία έτοιμες να υποδεχθούν 17.000 δρομείς!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο