O Μπεκέλε πάει Ντουμπάι!

Το Ντουμπάι θα είναι ο επόμενος σταθμός του Κενενίσα Μπεκέλε, κάτοχου του παγκόσμιου ρεκόρ στα 5.000 και στα 10.000 μ.

Share

Ο επόμενος μαραθώνιος του Κενενίσα Μπεκέλε θα είναι στο Ντουμπάι. Οι διοργανωτές του μαραθωνίου Standard Chartered Dubai, σε συνεργασία με την Dubai Holding, μεγάλου χορηγού του αγώνα, ανακοίνωσαν την είδηση σε συνέντευξη Τύπου στο Εμιράτο την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου.

Η συμβολή του ομίλου Dubai Holding, χορηγού του μαραθωνίου, ήταν καταλυτική καθώς έχει επιλέξει τον Μπεκέλε ως πρεσβευτή της για το πρόγραμμα της Εταιρικής Υπευθυνότητας. Ο μαραθώνιος θα διεξαχθεί σε μία από τις πιο επίπεδες και γρήγορες διαδρομές στον κόσμο στις 23 Ιανουαρίου και αναμένεται να συμμετάσχουν 25.000 δρομείς λαμβάνοντας υπόψη και τις μικρότερες αποστάσεις του προγράμματος. Οι συμμετοχές μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: www.dubaimarathon.org

Ο Κενενίσα Μπεκέλε είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους μεγαλύτερους δρομείς μεγάλων αποστάσεων όλων των εποχών. Ο 32χρονος Αιθίοπας έχει κερδίσει τρεις Ολυμπιακούς τίτλους στα 5.000 μ. και 10.000μ, πέντε παγκόσμια πρωτάθλημα στίβου ενώ εξακολουθεί να κατέχει τα παγκόσμια ρεκόρ και στις δύο αποστάσεις.
Φέτος, ο άνθρωπος που έχει κερδίσει έντεκα παγκόσμιους τίτλους στον ανώμαλο δρόμο αποφάσισε να δοκιμάσει ξανά στον μαραθώνιο.
Μετά από το εντυπωσιακό του ντεμπούτο στο Παρίσι, όπου έτρεξε σε 2:05:04 σπάζοντας το ρεκόρ διαδρομής, έτρεξε ξανά κάτω από 2:06 στον δεύτερο αγώνα του στα 42,195 μέτρα στο Σικάγο, με χρόνο του 2:05:51, όμως το αποτέλεσμα αυτό δεν τον ικανοποίηση ιδιαίτερα. Έτσι θα προσπαθήσει να επανορθώσει στο Ντουμπάι, όπου οι Αιθίοπες «πρωτάρηδες μαραθωνοδρόμοι» έχουν δημιουργήσει μία λαμπρή παράδοση τρέχοντας κάτω από 2:05 και στους τρεις τελευταίους αγώνες με τον Αγιέλε Αμπσέρο να κρατά το ρεκόρ διαδρομής από το 2012 με 2:04:23.

«Έχω παρακολουθήσει την κούρσα τα τελευταία χρόνια και γνωρίζω ότι η διαδρομή του Ντουμπάι είναι πολύ επίπεδη, κάτι που θα καταστήσει δυνατή μια γρήγορη επίδοση. Φυσικά, η στροφή προς τον μαραθώνιο δεν είναι εύκολη, αλλά είμαι ενθουσιασμένος με την πρόκληση που μου προσφέρεται από το Ντουμπάι και την ελπίδα, ότι ως Πρέσβης του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας, μπορώ να παρακινήσω ανθρώπους όλων των ηλικιών να τρέξουν, αν καταφέρω να πετύχω έναν γρήγορο χρόνο»,δήλωσε ο Κενενίσα Μπεκέλε σε συνέντευξη Τύπου για τον αγώνα που προσφέρει το μεγαλύτερο βραβείο στον μαραθώνιο: 200 χιλιάδες δολάρια για τον πρώτο άντρα αλλά και για την πρώτη γυναίκα.

Όσον αφορά στην πιθανή επίδοση του, ο Κενενίσα Μπεκέλε εξήγησε: «Έχω μάθει από τους δύο πρώτους μαραθώνιους μου και θα είμαι καλύτερα προετοιμασμένος για το Ντουμπάι από ό, τι για το Παρίσι και το Σικάγο. Ελπίζω ότι θα μπορώ να βελτιώσω το ρεκόρ διαδρομής των 2:04:23. Φυσικά, δεν μπορώ να ξεχάσω και το εθνικό μας ρελκόρ που κατέχει ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ με 2:03:59 – και θα ήταν ιδαναικό, αν θα μπορούσα να σπάσω και αυτό. Αλλά η προτεραιότητα στο Ντουμπάι είναι να βελτιώσω το ατομικό μου ρεκόρ και να πετύχω ένα νέο ρεκόρ διαδρομής, αν είναι δυνατόν. “

Η διευθυντής του αγώνα Πίτερ Κόνερτον πιστεύει ότι η συμμετοχή του Μπεκέλε θα μπορούσε να έχει το ίδιο αποτέλεσμα – από την άποψη της αύξησης της δημοτικότητας του αγώνα – όπως και του Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ ο οποίος κέρδισε τον τίτλο για τρία συναπτά έτη από το 2008. «Ακριβώς όπως ο Χαϊλέ, έτσι και ο Κενενίσα έχει μετακινηθεί στον μαραθώνιο αφού έχει κερδίσει τα πάντα στον στίβο και στον ανώμαλο δρόμο», δήλωσε ο Κόνερτον. «Μέχρι στιγμής έχει κάνει καλύτερο ξεκίνημα στην καριέρα του στον μαραθώνιο από ότι ο Χαϊλέ και Πολ Τέργκατ. Ο Κενενίσα είναι αποφασισμένος να ανέβει επίπεδο στον μαραθώνιο. Είμαστε περήφανοι που και ο ίδιος πιστεύει ότι το Ντουμπάι είναι το σωστό μέρος για την επόμενη μεγάλη επιτυχία της ήδη εξαιρετικής καριέρας του».

Ο Jos Hermens, μάνατζερ του Μπεκέλε, πιστεύει επίσης ότι ο αθλητής του εξακολουθεί να έχει πολλά περισσότερα να δώσει στο μαραθώνιο: «Όπως και οι Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ και Πολ Τέργκατ, χρειάζεται επίσης μερικούς αγώνες πριν να τρέξει για το παγκόσμιο ρεκόρ», δήλωσε ο Ολλανδός πρώην κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στον ημιμαραθώνιο. Ο Hermens είναι αισιόδοξος ότι ο Μπεκέλε μπορεί να σημειώσει μια πολύ καλή επίδοση στο Ντουμπάι: «Είμαι σίγουρος ότι ο Κενενίσα θα είναι καλύτερα προετοιμασμένος για τον μαραθώνιο Standard Chartered Dubai, από ό, τι για τα δύο πρώτους μαραθώνιους του, καθώς δεν είχε την ικανότητα σε αυτούς τους αγώνες να σπάσει το 2:05. Είναι ένας δρομέας που χρειάζεται ανταγωνιστική πίεση. Στο παρελθόν ο Κενενίσα ήταν πάντα ιδιαίτερα ισχυρός όταν έτρεχε στον ανώμαλο δρόμο στη διάρκεια του χειμώνα. Έπρεπε να προετοιμαστεί για αυτό, δηλαδή, να προπονηθεί με ένταση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό θα κάνει και στην περίπτωση του Ντουμπάι. Η προπόνηση που έκανε για το Σικάγο θα συμβάλλει σημαντικά στην προετοιμασία του για το Ντουμπάι».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
La Valette Marathon 2024: Οι Έλληνες
Δείτε τους χρόνους που σημείωσαν στον Μαραθώνιο της Μάλτας
Το Σάββατο 30/3 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου
Τα φαβορί, η διαδρομή και ό,τι πρέπει να γνωρίζετε
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο