Σαββάτο, 19 Απριλίου
RUNNER
Επικαιρότητα
Χαμηλότερη θερμοκρασία για υψηλότερες επιδόσεις από την adidas
Μία νέα σειρά που κρατάει τους δρομείς δροσερούς ακόμα και σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών μας προτείνει η adidas μέσα από τη νέα της συλλογή adidas Climachill.Δείτε περισσότερες πληροφορίες.
Mε το δεξί οι σκυτάλες!
To ξεκίνημα μίας νέας σειράς αγώνων πραγματοποιήθηκε στη Ραφήνα το πρωί της Κυριακής. Ο λόγος για το 1ο Rafina Street Relays που περιλαμβανει αγώνες σκυτάλης με ομάδες τριών ατόμων και συνολικής απόστασης 9 χλμ. (3 x 3) αλλά και αγώνα απόστασης 6 χλμ. Δείτε περισσότερα.
Παράταση εγγραφών για το Μονοπάτι Παρνασσού
Την Πέμπτη 17 Απριλίου θα λήξουν τελικά οι εγγραφές για το Μονοπάτι Παρνασσού που θα διεξαχθεί το διήμερο 26-27 Απριλίου στην Αμφίκλεια.Δείτε περισσότερες πληροφορίες.
Οι Έλληνες στη Βιέννη!
Ο μαραθώνιος της Βιέννης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με την Αυστριακή πρωτεύουσα για μία ακόμα χρονιά να πλημμυρίζει από δρομείς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε βέβαια και το αγωνιστικό κομμάτι αφού σημειώθηκε νέο ρεκόρ διαδρομής αφού ο Αιθίοπας Gketu Feleke τερμάτισε σε 2:05:41. Ανάμεσα τους και 60 Έλληνες. Δείτε περισσότερα.
Οι Έλληνες στο Ρότερνταμ!
2:23:53 σημείωσε ο Χριστόφορος Μερούσης στο Ρότερνταμ ενώ Ντενίζ Δημάκη δεν βρέθηκε σε καλή μέρα και εγκατέλειψε τον αγώνα. Δείτε τα αποτελέσματα όλων των Ελλήνων στον μαραθώνιο.
Με 2:05 άρχισε ο Μπεκέλε!
Εντυπωσίασε ο Κenenisa Bekele στον Μαραθώνιο του Παρισίου όπου στο ντεμπούτο του στην απόσταση σημείωσε 2:05:03 σημειώνοντας και νέο ρεκόρ διαδρομής. Δείτε περισσότερα.
Ο ΣΔΥΑ πάει Μεσολόγγι
Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Αθηνών (ΣΔΥΑ) διοργανώνει ημερήσια εκδρομή συμμετέχοντας στον 68ο Δρόμο Θυσίας της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.
Η εταιρεία Παπαδοπούλου "έτρεξε" στην Ύδρα
Το Σαββατοκύριακο 5-6 Απριλίου η εταιρεία Παπαδοπούλου, ως χρυσός χορηγός του «Hydra’s Trail Event – Αγώνες Ορεινού Τρεξίματος», υποδέχθηκε περισσότερους από 500 αθλητές από όλη την Ελλάδα στο νησί της Ύδρας. Δείτε περισσότερες πληροφορίες.
Γνωρίζοντας το Tinos Running Experience!
Δυναμική παρουσία είχε ο αγώνας Tinos Running Experience στη RUNNER`S EXPO που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 7 και 8 Μαρτίου. Δείτε περισσότερα.
Φάκελος "Αντιφλεγμονώδη"
Aντιφλεγμονώδη

Αποτελούν ίσως την ομάδα φαρμάκων με το μεγαλύτερο τζίρο, δίνονται συνήθως χωρίς συνταγή και λαμβάνονται συχνά από δρομείς. Ο κυριότερος λόγος χρήσης τους είναι η άμεση αντιμετώπιση ενός πόνου, ο οποίος δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σημάδι ότι σε κάποιο σημείο του σώματός μας, κάτι δεν πάει καλά. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι, ότι τα αντιφλεγμονώδη δε γιατρεύουν το πρόβλημα απλά το καλύπτουν. Πότε όμως είναι απαραίτητη η χρήση τους και πότε μπορεί να αποφευχθούν; Τα παρακάτω θα πρέπει να διαβαστούν με πολλή προσοχή από τους δρομείς κάθε ηλικίας, ειδικά τους πάνω των 40 ετών, γιατί είναι αυτοί που συνηθίζουν να τα λαμβάνουν συχνότερα. Και για έναν ακόμα λόγο. Τα αντιφλεγμονώδη αποτελούν τη συχνότερη αιτία θανάτου στην Αμερική σε σχέση με πολλές μορφές καρκίνου.

Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες αντιφλεγμονωδών: τα στεροειδή με κύριο εκπρόσωπο την κορτιζόνη και τα παράγωγά της και τα μη στεροειδή με κύριους εκπροσώπους την ασπιρίνη, την παρακεταμόλη (Depon) και τα παράγωγα του προπιονικού οξέος (Brufen, Oruvail, Naprosyn, Flurofen, κλπ). Στο τεύχος αυτό θα αναφερθούμε στα μη στεροειδή.

Ο μηχανισμός δράσης
Ο βασικός μηχανισμός δράσης περιλαμβάνει αναστολή ενός ενζύμου που λέγεται κυκλοξυγενάση και το οποίο είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία ενώσεων που λέγονται προσταγλανδίνες. Εδώ στηρίζεται και μια σημαντική παρενέργεια όλων αυτών των φαρμάκων, με εξαίρεση την παρακεταμόλη (DEPON), που είναι ο γαστρικός ερεθισμός που προκαλούν. Η αναστολή της προσταγλανδίνης -2, η οποία είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία μιας προστατευτικής βλένης στο στομάχι, οδηγεί στην ευαισθησία του στομάχου και στη δράση του υδροχλωρικού οξέος, με αποτέλεσμα τη δυσπεψία, τη ναυτία, τη γαστρίτιδα και τη διάρροια. Για αυτό χρειάζεται πολύ προσοχή στη λήψη τέτοιων φαρμάκων και ειδικά από τους δρομείς με προβλήματα στο στομάχι.

Ας δούμε όμως ορισμένα χαρακτηριστικά των πιο κοινών από τα παραπάνω φάρμακα:

1. Ακετυλοσαλυκιλικό οξύ (Ασπιρίνη)
Θεωρείται το πιο σημαντικό μη στεροειδές – αντιφλεγμονώδες με αναλγητική δράση, που διαρκεί περίπου 4 ώρες. Θεωρείται πολύ αποτελεσματικό για πόνους μέτριας έντασης, αλλά όχι ικανοποιητικό για πόνους της κοιλιακής χώρας (π.χ. πόνους περιόδου, όπου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αιμορραγίας). Η ασπιρίνη θεωρείται πολύ αποτελεσματική για πόνους των αρθρώσεων ή του μυοσκελετικού που συχνά ταλαιπωρούν τους δρομείς. Το 50% των δρομέων όμως δεν ανέχονται ορισμένες παρενέργειές της που έχουν σχέση με το γαστρικό ερεθισμό, ο οποίος προκύπτει από τη θεραπεία όταν απαιτούνται υψηλότερες από τις συνηθισμένες δόσεις. Έτσι, αναπτύχθηκαν νέα φάρμακα με στόχο να είναι πιο αποτελεσματικά, τα οποία τελικά δε φαίνεται να υπερτερούν, ιδιαίτερα της ασπιρίνης, έχοντας όμως ένα χαρακτηριστικό: έχουν πολύ υψηλότερη τιμή, δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν. Γενικά πρέπει να ξέρουμε, ότι κάθε άνθρωπος και ειδικά δρομέας αντιδρά διαφορετικά σε κάθε θεραπεία με διαφορετικό φάρμακο και ίσως αυτό να είναι ένα στοιχείο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για τη θεραπεία.

2. Παρακεταμόλη (Depon)
Δεν έχει ιδιαίτερη αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά έχει ικανοποιητική αναλγητική (σαφώς όμως λιγότερη από την ασπιρίνη). Το βασικό της πλεονέκτημα είναι, ότι δεν προκαλεί γαστρικό ερεθισμό. Ένα στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουν οι δρομείς είναι ότι σε υψηλές δόσεις είναι τοξική στο συκώτι και ειδικά σε δρομείς με έλλειψη του ενζύμου G6PD (αφυδρογονάση της 6 φωσφ. γλυκόζης). Έρευνα για τους δρομείς με έλλειψη του παραπάνω ενζύμου γίνεται στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (υπ. Καθ. Δ. Κουρέτας), όπου οι δρομείς υποβάλλονται σε ειδικές εξετάσεις εντελώς δωρεάν.

3. Παράγωγα του προπιονικού οξέος (αναφέρθηκαν προηγούμενα) και οξικάμες (πιροξικάμη, τενοξικάμη).
Έχουν σημαντική αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό που δε θα πρέπει να ξεχνάμε είναι το εξής: ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα πρόβλημα σε μια άρθρωση ή στο μυσκελετικό, το οποίο ανταποκρίνεται σε κάποια θεραπεία με αντιφλεγμονώδη. Έστω και αν υπάρχει καλυτέρευση δε θα πρέπει να μας ενθουσιάζει και να επανερχόμαστε σε εντατική προπόνηση. Θα εξηγήσω το γιατί. Η φλεγμονή είναι μια πολύ σημαντική λειτουργία του οργανισμού, η οποία ενεργοποιείται όταν υπάρχει κάποιος τραυματισμός ιστού, με σκοπό να επιστρατεύσει όλους εκείνους τους παράγοντες στο σώμα για να ακολουθήσει ίαση. Δηλαδή ίαση χωρίς φλεγμονή δεν υφίσταται. Με τη χορήγηση αντιφλεγμονωδών τα συμπτώματα υποχωρούν, όμως συνήθως το αίτιο υπάρχει, δεν του δίνουμε σημασία, συνεχίζουμε την προπόνηση και δυστυχώς αντί να καλυτερεύουμε τελικά χειροτερεύουμε. Όμως μερικές φορές η φλεγμονή πυροδοτείται πολύ έντονα και συχνά ανεξέλεγκτα και χρειάζεται κάποιο φρένο στον οργανισμό, για να μπορέσει το σημείο που φλεγμαίνει να αποκαταστήσει καλύτερα τη ζημιά. Αυτόν το ρόλο τον παίζουν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν και να αποφευχθούν.

Εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της φλεγμονής στους δρομείς:
1. Σημαντική βοήθεια, ειδικά στα πρώτα στάδια της φλεγμονής αποτελεί η τοποθέτηση κρύων επιθεμάτων.
2. Μέθοδοι που εφαρμόζονται από ειδικευμένους χειροπρακτικούς και αθλητιάτρους-ορθοπεδικούς που δεν περιλαμβάνουν φάρμακα.
3. Χορήγηση ω-3 λιπαρών οξέων ειδικά εικοσιπεντανοϊκού οξέος (ΕΡΑ) που βρίσκονται στα ψάρια αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής. Αυτά εμποδίζουν την απελευθέρωση αραχιδονικού οξέος από τις κυτταρικές μεμβράνες, το οποίο θα μετατρεπόταν σε προσταγλανδίνη-2. Αυτό εξηγεί γιατί οι χρόνιοι πόνοι από αρθριτικά ανακουφίζονται από αυξημένη κατανάλωση ψαριών. Επίσης ω-3 λιπαρά από ξηρούς καρπούς βοηθούν γιατί μετατρέπονται σε ΕΡΑ.
4. Αυξημένη χορήγηση αντιοξειδωτικών, κυρίως με τη μορφή φρούτων και λαχανικών και όχι φαρμάκων και συμπληρωμάτων. Έρευνες στο εργαστήριο μας έδειξαν, ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού είναι υψηλότερη σε δρομείς που λαμβάνουν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, παρά σε εκείνους που έπαιρναν μεγάλες δόσεις αντιοξειδωτικών.
5. Δισκία γλυκοζαμίνης μπορούν να βοηθήσουν σε χρόνιες παθήσεις των αρθρώσεων. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι αποτελούν θεραπεία εξίσου αποτελεσματική με τα κοινά αντιφλεγμονώδη. Έχει ιδιαίτερη σημασία να γίνει κατανοητό, ότι η χρήση των αντιφλεγμωνωδών κάθε μορφής θα πρέπει να γίνεται με ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ και πάντα με τη συμβουλή ιατρού, να είναι δε το τελευταίο όπλο κατά των τραυματισμών.•
Δημήτρης Κουρέτας, dkouret@uth.gr
Δημοσίευση: Runner, Τεύχος 14, Ιούνιος 2007
Λέξεις - κλειδιά: runner magazine τρέξιμο αντιφλεγμονώδη φάρμακα λήψη Υγεία Τραυματισμοί
Σχολιάστε
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Συμβουλή
Κάντε έναν αγώνα μόνο για σας!
Αν δεν είστε από τους δρομείς που επιδιώκουν να τρέχουν σε αγώνες για το δικό σας λόγο και αισθάνεστε ότι η προπόνηση σας έχει γίνει λίγο βαρετή ορίστε κάποιες συμβουλές για να δώσετε νέο ενδιαφέρον στις προπονητικές σας περιπλανήσεις
(περισσότερα »)
Αγώνες
Spetsathlon25-27 Απριλίου
14ος Αγώνας Δρόμου Καλαμάτας 10.000 μ. 26 Απριλίου
8o Sfendami Mountain Festival26-27 Aπριλίου
5ος Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος Αθήνας 27 Απριλίου
3ος δρόμος της Σεμπρεβίβας27 Απριλίου
Aργειακός – Μυκηναϊκός Δρόμος27 Απριλίου
Μονοπάτι Παρνασσού27 Απριλίου
Ορεινός Αγώνας Κισσάβου27 Απριλίου
RunGreece Ηράκλειο27 Απριλίου
Κυριακίδειος Δρόμος27 Απριλίου
28ος Γύρος Περάματος27 Απριλίου
4ο ATTIKA RUN & FUN Grand Prix - Ηλιούπολη27 Απριλίου
1ος Αγώνας Δρόμου Υγείας 10 χλμ. Ποντινής Γρεβενών27 Απριλίου
Μινωικό μονοπάτι μύθων 27 Απριλίου
3ος Ημιμαραθώνιος Αθήνας4 Μαΐου
Vouliagmeni International Triathlon4 Μαΐου
Βίκος Relays Series - Θεσσαλονίκη4 Μαΐου
5ος Ορεινός Αγώνας Τρεξίματος "Ανοπαία Ατραπός"4 Μαΐου
2ος Αγώνας Ορεινού Ημιμαραθωνίου Κιλκίς4 Μαΐου
3ος Δρόμος Σέιχ Σου4 Μαίου
5ος Αγώνας Τριάθλου T.L.P. - Άστρος4 Μαΐου
1ος Λαϊκός Ανώμαλος Δρόμος Χαλκίδας4 Μαΐου
RunGreece Ιωάννινα11 Μαΐου
Θεοδωράκεια 201411 Μαΐου
5ος Ιπποκράτειος Αγώνας Δρόμου11 Μαΐου
Tihio Race 201411 Μαΐου
Βίκος Relays Series - Κομοτηνή11 Μαΐου
4ος Δρόμος Κάσσιου Δία11 Μαΐου
5οι Αγώνες Ορεινού Τρεξίματος στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών11 Μαΐου
5ο ATTIKA RUN & FUN Grand Prix - Παλαιό Φάληρο11 Μαΐου
8ος Παλαιολόγειος Δρόμος31 Μαΐου
4ος Πράσινος Ημιμαραθώνιος Λευκάδας1 Ιουνίου
Run for you1 Ιουνίου
Τρέχοντας στα χνάρια της αρκούδας1 Ιουνίου
5ος Διεθνής Ορεινός Αγώνας Ψηλορείτη Psiloritis Race1 Ιουνίου
3ος Γύρος Πανεπιστημιούπολης-Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου7 Ιουνίου
Alonissos Challenge 20148 Ιουνίου
3ο Ψάθαθλον Αττικής 8 Ioυνίου
5ος Δρόμος του Νερού – Water Trail Race 20148 Ιουνίου
Ημιμαραθώνιος Σύρου «Δημήτριος Βικέλας»8 Ιουνίου
Tinos Running Experience14 Ιουνίου
3ος Ανώμαλος Δρόμος "Σολού Ντερέ"15 Ιουνίου
2ος Ημιμαραθώνιος Πάρνωνα-τα Καρυάτεια21 Ιουνίου
1ο Φεστιβάλ Αγώνων “Swim & Run” Ερμιόνης21-22 Ιουνίου
Folegandros Chora Races28 Ιουνίου
4ος Αγώνας Δρόμου Δυτικής Μάνης 10 χλμ.5 Ιουλίου
1ος Λαϊκός αγώνας δρόμου «Μενελαΐδας»5 Ιουλίου
Κρόνιον Πέρασμα19 Ιουλίου
Ultra Marathon Kentavros27-30 Αυγούστου
3ος Ημιμαραθώνιος στη Χίο31 Aυγούστου
Εξωμερια Trail Race14 Σεπτεμβρίου
4ος Αγώνας Δρόμου Ρεματιάς Χαλανδρίου21 Σεπτεμβρίου
RunGreece Καστοριά21 Σεπτεμβρίου
RunGreece Αλεξανδρούπολη28 Σεπτεμβρίου
3ος Εορδαϊκός Ημιμαραθώνιος Δρόμος28 Σεπτεμβρίου
RunGreece Πάτρα12 Οκτωβρίου
Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου V.F.T.24-25-26 Οκτωβρίου
 
© 2014 | Οροι Χρήσης | Ταυτότητα | Επικοινωνία | Καταστήματα | Συνδρομές Powered by Content Ability